4 semne ca covorul tau are mucegai si cum sa-l previi

4 semne ca covorul tau are mucegai si cum sa-l previi

Mucegaiul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta oamenii in locuintele lor. Desi poate fi considerat deranjant doar din punct de vedere estetic, mucegaiul este o reala amenintare si pentru sanatate. Tocmai din cauza acestui motiv, trebuie sa luati in calcul ideea de curatare mucegai inca de la cele mai mici semne si nu cand situatia s-a agravat. 

Mucegaiul poate fi prezent in mai multe locuri in casa si nu doar in coltul peretilor sau pe marginile inferioare, cum este considerat. Covoarele, prin curatarea nepotrivita, pot capata de asemenea mucegai care este cel putin la fel de periculos. 

Cele 4 semne evidente ca covorul tau are mucegai 

Exista cateva semne la care trebuie sa fii atent in permanenta pentru a putea identifica mucegaiul rapid. Impanzirea acestuia inseamna un risc si mai mare la care va expuneti. Iata cele mai comune 4 semne ca exista mucegai in covorul tau:

1. Mirosul 

Mirosul de mucegai este foarte usor si greu de depistat in acelasi timp. Mai exact, pentru persoana ce locuieste in permanenta in acel spatiu poate fi destul de greu sa realizeze momentul aparitiei mucegaiului dupa miros. Pe de alta parte, pentru persoane din exterior, persoane care nu au contact cu mucegaiul, mirosul va fi unul foarte evident. 

2. Culoarea covoarelor

Pentru a depista daca aveti in locuinta covoare cu mucegai, un semn foarte concret este culoarea. Atunci cand acestea prind o culoare negricioasa, inseamna ca mucegaiul si-a facut deja aparitia si trebuie sa luati masuri in cel mai scurt timp. 

3. Gradul de umezelea

Gradul ridicat de umezeala din covoare este un alt semn extrem de evident prin care sa va puteti da seama de prezenta mucegaiului. In fapt, mucegaiul apare din cauza gradului ridicat de umezeala, insa exista o relatie de dependente intre cele doua fenomene care se preceda unul pe altul. 

4. Podeaua de sub covor

Aspectul podelei de sub covor este, de asemenea, un indice foarte bun pentru a va da seama ce ascunde covorul dumneavoastra. De regula, mucegaiul se impanzeste repede si va ajunge chiar si pe podeaua de sub covor. Modul de indepartare mucegai de pe podea este, fara indoiala, mult mai simplu decat in cazul covoarelor, nefiind vorba despre tesaturi si fibre. 

Preventia: modul ideal prin care nu vei avea probleme cu mucegaiul 

Din prima clipa in care mucegaiul isi face aparitia pe una dintre piesele de mobilier din locuinta, pe pereti sau in covoare, este important sa actionati. Totusi, idealul este sa nu ajungi pana aici, iar acest lucru este posibil prin preventie. 

In ceea ce priveste covoarele, modul de curatare al acestora este un aspect relevant si decisiv in aparitia, sau nu, a mucegaiului. Produsele, aparatele si tehnica folosita pentru a curata un covor va determina chiar si durata de viata a covorul, estetica si caracteristicile acestuia. 

Cine nu se teme de covoare cu mucegai? Totusi, curatarea profesionala a demonstrat faptul ca exista si modalitati prin care va puteti feri de astfel de situatii. Pe langa curatare, serviciile profesionale de spalare covoare, stiu cat de importanta este uscarea acestora. 

Apa imbibata in fibrele covoarelor, lucru ce se intampla deseori cand spalam covoarele acasa, este primul factor negativ care conduce la aparitia mucegaiului. Uscarea completa si corecta dupa spalarea si tratarea covoarelor este solutia ideala pentru a indeparta orice risc. 

2 pasi prin care sa previi mucegaiul din covoare

Un scurt indrumar pentru prevenirea unui daunator din locuinte este bine de cunoscut pentru a va proteja pe cat de mult posibil. In special atunci cand aveti copii, locuinta trebuie sa fie in cea mai mare proportie asigurata in fata bacteriilor, microbilor si acarienilor. Iata doar doi pasi simpli prin care sa previi mucegaiul din covoare:

1. Alege curatarea profesionala 

Produsele profesionale nu doar ca vor curata in profunzime fibrele covoarelor, ci le vor si igieniza, oferindu-le o mai mare siguranta. Intreg procesul va determina o scadere masiva a riscului de aparitie a mucegaiului in covoare. 

2. Verifica intotdeauna sa fie uscate

Daca sunt momente cand simti sa dai un refresh in camera si vrei sa cureti covorul personal, asigura-te de faptul ca acesta este perfect uscat inainte de a-l introduce in locuinta. Umezeala este factorul ce favorizeaza cel mai mult aparitia mucegaiului.